v. 20

När den här veckan är slut har halva graviditeten gått, helt sjukt ju!
Att tiden kan gå så långsamt och snabbt på samma gång är ju märkligt, men det är precis så det känns.




v. 20 (19+4)

Bebis

Ditt barn är 14-16cm långt från huvud till stjärt och väger ca 350g. Barnet är fortfarande mycket litet men växer snabbt och är nu halvvägs. Nu följer en kritisk fas i utvecklingen av sinnesorganen - hörsel, syn, känsel, smak och lukt. Äntligen kan barnet höra och känna igen din röst. De olika sinnesorganens nervceller utvecklas nu i sina specifika delar av hjärnan. Nybildande av nervceller har trappats ned något, och koncentreras istället till utveckling av komplicerade förbindelser mellan nervceller som krävs för funktioner som minne och tänkande. Bär du på en flicka finns det redan omkring två miljoner ägganlag i äggstockarna. Barnet kan nu njuta av att sträcka ordentligt på armar och ben, eftersom nervsystem och muskler har utvecklats tillräckligt för att det ska vara möjligt.

Mamma
Grattis, nu är halva tiden gången! Nu känner många att fostret rör sig i magen men det kan också dröja ytterligare. Livmodern växer och magen blir större. Ibland kan naveln puta ut. Det är inte farligt. Både den och magen åker tillbaka efter förlossningen. Storleken på magen varierar från kvinna till kvinna. Jämför inte med kompisen som är i samma vecka, det är så olika. Från och med nu växer magen däremot mer regelbundet eftersom barnet koncentrerar sig på att just växa. Måttet ökar med ungefär en centimeter i veckan. Nu behöver du också extra järn i kosten. Järn finns i blodpudding, kött, ärtor och bröd. The, kaffe och mjölk försämrar upptaget av järn medan frukt, grönsaker och rotfrukter förbättrar upptaget. De flesta gravida brukar rekommenderas tillägg av järntabletter från denna vecka. Hör med din barnmorska.

Jag

Mår fortfarande hur bra som helst rent fysiskt. Vill mig tycka att magen växer lite för varje dag, även om den fortfarande är ganska "liten". Den här veckan var en stor milstolpe då vi kände små sparkar (tror vi) för första gången. Väntar med spänning på alla kullerbyttor och boxningsmatcher där inne. Har även försäkrat både mig, bebisen och F, ifall något händer (peppar peppar). Däremot måste vi skaffa en extra försäkring som gäller utomlands efter v. 28 då jag kommer att vara i v. 30 när vi flyger hem från Chile.

Jag är såå nyfiken på vem du är som gömmer dig där inne, om man ändå kunde få komma in och leka med dig en stund

Kommentarer
Postat av: ida-maria

Nu kommer magen ju!

KUL!!

2011-11-18 @ 07:59:40
URL: http://ida-maria.com
Postat av: ida-maria

Förresten, har du gjort ultrajudet?

2011-11-18 @ 17:54:39
URL: http://ida-maria.com
Postat av: Camilla

Ja, nu börjar den visa sig allt :) jag har gjort ultraljudet för två veckor sen ungefär. Vet inte om man gör fler, gör man?

2011-11-18 @ 19:46:54
URL: http://ckramar.blogg.se/
Postat av: Katja

Nu säger det poff =)

2011-11-18 @ 22:32:10
URL: http://ikatjashuvud.blogspot.com
Postat av: ida-maria

Nej man gör inget mer. Om man inte vill men då får man betala för det ;)

Vad fick ni för BF-datum?

2011-11-19 @ 08:51:03
URL: http://ida-maria.com
Postat av: ida-maria

Äsch nu läste jag ju inlägget om ultraljudet! 8 mars!

2011-11-19 @ 08:52:02
URL: http://ida-maria.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0